Tips voor een effectieve vacatureomschrijving

25 februari 2017 14:23

Vacatures openstaan, maar de juiste kandidaat nog niet gevonden? Een goede vacatureomschrijving is het halve werk. Kijk eens verder dan de standaard vacaturetekst en pas de omschrijving aan op het soort werknemer dat u zoekt. Enkele tips!Aansprekende titel


Zorg dat uw vacature opvalt tussen de vele andere vacatures. Dit realiseert u door een aansprekende vacaturetitel op te stellen. Zoek de juiste balans tussen concreet en wervend. Denk van tevoren na over waar een kandidaat naar zoekt en verwerk dit in de titel. 


Prikkelende tekst


Bij vacatureteksten is het voor veel bedrijven verleidelijk om in standaard teksten te vervallen. Wees creatief! Omzeil veelgebruikte woorden als ‘dynamische werkomgeving’ of ‘teamwork’. Pas de tekst aan op het soort kandidaat dat u zoekt. Creatieve mensen voelen zich eerder aangesproken bij een creatieve en unieke tekst en een persoon die van structuur houdt zal zich eerder aangesproken voelen bij een concrete omschrijving.Structuur

Zorg voor een duidelijke structuur in de tekst. Gebruik tussenkoppen zodat de tekst goed gescand kan worden. Onderwerpen die in een vacature zeker moeten worden behandeld zijn:
    • Omschrijving van uw bedrijf
    • Functieomschrijving
    • Functie-eisen

    • Voordelen van het werken bij uw bedrijf


Focus op voordelen

Veel vacatureteksten bestaan uit een opsomming van eisen die een bedrijf aan de potentiële kandidaat stelt. Hoe begrijpelijk dit ook is - u wilt immers dat uw potentiële werknemer aan bepaalde voorwaarden voldoet - het schrikt vaak een grote groep mensen af. Houd de functie-eisen binnen redelijke perken en focus op de voordelen van het werken bij uw bedrijf.

Motivatie

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat geld niet meer de belangrijkste factor is voor de motivatie van een werknemer. Beschrijf in uw vacaturetekst dan ook niet alleen de arbeidsvoorwaarden, maar laat potentiële kandidaten weten wat het zo leuk maakt om bij uw organisatie te werken. Vermeld de wekelijkse vrijdagmiddagborrel, het leuke onderlinge contact met collega’s of de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijk


Tot slot: houd de vacatureomschrijving persoonlijk. Spreek de kandidaat rechtstreeks aan met u of jij en hanteer een actieve schrijfstijl. Zo blijft de tekst leuk om te lezen en voelt de lezer zich eerder aangesproken.