Goede sollicitatiebrief schrijven? Dat doet u zo!

12 februari 2017 12:21

Druk met solliciteren, maar weinig effect? Of de perfecte vacature gevonden, maar geen flauw idee hoe een goede sollicitatiebrief eruit ziet? De perfecte sollicitatiebrief bevat enkele essentiële elementen.

Wat maakt een sollicitatiebrief goed? 


Een sollicitatiebrief is goed wanneer het u helpt uw doel te behalen; het krijgen van een nieuwe baan. Omdat u ongetwijfeld niet de enige bent die op de functie solliciteert is het van belang dat uw brief uniek is. Er zijn op internet vele standaard brieven te vinden, echter als u deze kunt vinden, kunnen andere sollicitanten dat ook! Zorg ervoor dat uw brief opvalt en relevant is.

1. Omvang en opbouw


Wees concreet. Een goede sollicitatiebrief past op één A4-tje. Verdeel de tekst in alinea’s en zorg voor een logische opbouw: inleiding, middenstuk en slot. In het inleidende gedeelte vertelt u wie u bent en waarom u solliciteert. In het middenstuk schrijft u over uw kwaliteiten en vertelt u waarom het bedrijf voor u moeten kiezen. Sluit de brief af met een concreet voorstel. 


2. Verras en stel uzelf voor


 Kies voor een prikkelende en verrassende opening van uw brief. Kies bijvoorbeeld een quote van iemand die u inspireert. Introduceer uzelf in de inleiding van de brief en vertel naar welke functie u solliciteert. 


3. Aanleiding van solliciteren

Nadat u de aandacht van de lezer hebt getrokken en u zich hebt voorgesteld is het tijd om duidelijk te maken waarom u solliciteert. Wat is uw motivatie? Wellicht bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging, een nieuwe functie of volgt u het bedrijf al járen en grijpt u nu uw kans om een baan te bemachtigen.

4. Waarom deze werkgever?


Het is belangrijk om te vermelden waarom u juist bij deze werkgever solliciteert. Benoem dit specifiek door bijvoorbeeld te verwijzen naar positief nieuws over het bedrijf dat u hebt gevonden op internet.


5. Verwijs naar vacature

Worden er specifieke functie-eisen benoemd in de vacature? Benoem de punten waaraan u voldoet. Neem ze niet één-op-één over, maar omschrijf ze in uw eigen woorden. Benoem korte voorbeelden die duidelijk maken dat u capabel voor de functie bent. 


6. Wat is uw onderscheidende factor?

Waarom zou een bedrijf u kiezen en niet een van de andere kandidaten? Leg in 1 of 2 zinnen uit waarom u vindt dat u geschikt bent voor de functie.

7. Kies voor een uitnodigend slot


Als afsluiting is het goed te benoemen dat u graag de brief in een persoonlijk gesprek toe wilt lichten. Laat ook weten dat u vragen omtrent uw brief en CV graag beantwoord. 


8. Combinatie met CV

Lever bij uw sollicitatiebrief altijd uw Curriculum Vitae. In uw brief kunt u naar uw CV verwijzen. Uw CV dient in ieder geval de volgende elementen te bevatten: 
> Persoonlijke gegevens
> Werkervaring
> Opleidingen
> Karaktereigenschappen


9. Juiste schrijfwijze

Een juiste schrijfwijze is van essentieel belang. Stem de schrijfwijze af op het bedrijf waar u solliciteert. Is het een zeer zakelijk bedrijf / vacature? Houd uw brief dan ook zakelijk. Daarbij: let erop dat er geen spelfouten in uw brief zitten. Om hier zeker van te zijn is het aan te raden om voor verzending de brief door meerdere mensen te laten lezen. Een goede basis is het halve werk! 
Investeer tijd in een goede basisbrief. Is deze eenmaal op orde, dan kunt u deze als basis gebruiken voor andere sollicitaties. Let op: gebruik nooit dezelfde brief voor iedere sollicitatie. Probeer iedere brief aan te passen aan de desbetreffende vacature en situatie.