Acceptatie door Acceptance and Commitment Therapy

23 december 2017 21:24

Iedereen worstelt wel eens met gedachten of emoties die men liever niet heeft. Niemand wil verdriet, angst, onzekerheid of negatieve gedachten in zijn leven, maar het is er wel. Een natuurlijke reactie is dan om deze ver weg te willen stoppen. Echter, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kan helpen deze gevoelens te verminderen.

Verwerken in plaats van wegstoppen

Als gevoelens erg ingewikkeld lijken, kan het weleens lijken alsof wegstoppen de beste oplossing is. Maar het verdringen of ontkennen van emoties is niet gezond. Het kan zorgen voor een algemeen gevoel van onbehagen en zelfs lichamelijke klachten die niet te plaatsen lijken. Het verwerken van gevoelens kan juist erg opluchten. Door te praten over uw gevoelens en te accepteren dat u zich even niet fijn voelt, krijgt u meer duidelijkheid over de oorzaak en kunt u erachter komen wat er voor verbetering nodig is.

“Als je wilt wachten met leven tot je angst voorbij is, kun je lang wachten” Steven C. Hayes

Acceptance and Commitment Therapy

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een nieuwe vorm van gedragstherapie. De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven. U leert accepteren wat er buiten uw macht ligt en leert u te richten op de dingen die u wel kunt beïnvloeden, zoals gedrag. Dingen die we niet direct kunnen beïnvloeden zijn gedachten en gevoelens. Ook geeft u meer aandacht aan wat uw leven verrijkt en waardevoller maakt.

ACT en loopbaanbegeleiding

Ook tijdens de loopbaan kunnen we te maken komen met emoties en negatieve gedachten. Werkloosheid, ziekte of onzekerheid over uw baan, allemaal situaties die gevoelens oproepen. In onze loopbaanbegeleiding zetten we dan ook vaak ACT-oefeningen in. Daarmee werkt u aan uw psychologische flexibiliteit en leert u om beter om te gaan met uw emoties. Hoe flexibeler u bent, hoe makkelijker u om kunt gaan met de vervelende ervaringen die op uw pad komen en hoe beter u in staat bent uw leven in te vullen op basis van de dingen die waardevol zijn voor u. Wilt u meer informatie over ACT en wat dit voor u zou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.